Gemeente en ondernemers zetten schouders onder BIZ

De afgelopen periode zijn door ondernemersverenigingen en gemeente Hoeksche Waard concrete stappen gemaakt in de ambities van de zogeheten Bedrijven Investeringszones (BIZ). Op 5 locaties in de Hoeksche Waard hebben ondernemers zich verenigd. Samen met de gemeente is een uitvoeringsovereenkomst opgesteld en ondertekend. In november 2021 werd de BIZ na een positieve draagvlakmeting voor 5 jaar verlengd!

 

De Wet op de Bedrijven Investeringszone (BIZ) biedt ondernemers de mogelijkheid om te investeren in hun bedrijfsomgeving. Een BIZ is een afgebakend gebied zoals een winkelcentrum of een bedrijventerrein. Ondernemers op bedrijventerrein De Hoogerwerf en De Bosschen in Oud-Beijerland hebben in samenwerking met adviesbureau Samen Meer Waarde de BIZ plannen uitgewerkt. De centra van Puttershoek en Zuid-Beijerland zochten de samenwerking op met ParkTrust. Het Beijerse Hof in Oud-Beijerland heeft zelfstandig het plan uitgewerkt om te investeren in de kwaliteit van de bedrijfsomgeving.

 

Kwaliteitsinjectie

Met de ondertekening van de uitvoeringsovereenkomst, gaat gemeente Hoeksche Waard akkoord met uitvoering van de activiteiten voor een periode van nog eens 5 jaar. Dit zijn activiteiten bovenop de activiteiten die de gemeente sowieso uitvoert. De BIZ-activiteiten lopen uiteen van het organiseren van extra veiligheid tot aan het creëren van een mooiere buitenruimte, ontplooien van lokale marketingactiviteiten en het organiseren van evenementen. Om deze investeringen te bekostigen, int de gemeente via het SVHW een heffing bij ondernemers en keert deze uit in de vorm van een subsidie. Met het voortzetten van een BIZ ontstaat een betere samenwerking tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en gemeente. Doordat ondernemers gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun bedrijventerrein of winkelcentrum vergroot dit de aantrekkelijkheid voor deze ondernemers en in centra ook voor consumenten en de omgeving. Daarnaast bevordert dit de leefbaarheid en veiligheid in het BIZ gebied. Doel hiervan is een toekomstbestendig ondernemersgebied.

 

Draagvlak

Nadat de gemeenteraad had ingestemd met de verordening waarin deze uitvoeringsovereenkomsten zijn opgenomen, is er gestart met het uitvoeren een draagvlakmeting. Dit is een toetsing of de ondernemers in de BIZ ook daadwerkelijk bereid zijn om de BIZ-bijdrage te betalen. Wethouder Paul Boogaard: “Hiervoor is natuurlijk het nodige voorwerk gedaan bij het opstellen van de uitvoeringsovereenkomst. Het is in deze tijd geen vanzelfsprekendheid dat bedrijven die het toch al zwaar hebben, extra willen investeren. Toch zien we dat ondernemers in de Hoeksche Waard heel goed begrijpen dat deze investeringen nodig zijn. Juist nu. Ik heb dan ook veel vertrouwen in de uitkomsten van de draagvlakmeting.”

 

In november 2021 werd er een positief draagvlak behaald, en is de BIZ met een periode van vijf jaar verlengd.

 

BIZ De Bosschen

 

BIZ De Bosschen | v.l.n.r. Tom van Daalen, Jaco Sterk, Boyd Bartels

 

De foto van de ondertekening van uitvoeringsovereenkomsten is genomen vóór het dringende advies tot het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte.

Ondernemersvereniging De Bosschen - Postbus 1519 - 3260 BA Oud-Beijerland - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy statement


Vormgeving en realisatie: Schot Marketing en Communicatie schot.nl